Прихильники

середа, 26 квітня 2023 р.

Мамина казка має лікувальну силу. І ось чому...

Правильною казкою можна вилікувати дитину від сором’язливості або, наприклад, зрозуміти причини її поганої поведінки. Кожна мама знає: кращий спосіб вкласти дитину спати, заспокоїти, розвеселити або зацікавити – прочитати їй казку. При цьому далеко не всі батьки розуміють, що чарівні історії можуть виконувати роль не тільки снодійного й антидепресанту, а й психолога. 

Іл.: Zac Retz

Незважаючи на те, що люди складають чарівні історії багато тисяч років, казкотерапія, як окремий напрям в психології, з’явилася відносно недавно – наприкінці минулого століття.  

Казкотерапія – по суті, маніпуляції з чарівною історією, яку дитина повинна не просто вислухати або прочитати, а переробити, дописати на свій лад, розіграти за ролями, пояснити причини поведінки того чи іншого персонажа. Через те, що малюк буде наділяти казкових героїв своїми переживаннями, на світ вилізуть всі його образи й комплекси, які до цього моменту ховалися в потаємних куточках душі. Зрозумівши, що конкретно терзає, хвилює й турбує вашу дитину, буде набагато легше знайти з нею спільну мову, допомогти їй вирішити проблеми. 

Щоб застосовувати казкотерапію на практиці, вам не знадобиться диплом професійного психолога. Просто згадайте з дитиною улюблену казку, а потім попросiть розповісти її заново. Будьте уважнi, не перебивайте, але й не забувайте ставити уточнюючі питання. У ході вашої бесіди може з’ясуватися багато цікавого. Наприклад, виявиться, що Сірий Вовк з «Червоної Шапочки» був злим, тому що дівчинка й бабуся не хотіли з ним дружити й він відчував себе самотнім. Швидше за все, і ваш шибеник часто б’ється на дитячому майданчику зовсім не через кепський характер. Просто інші діти чомусь не кличуть його в свої ігри. А царівна Несміяна плаче з ранку до вечора, бо її мама й тато весь час сваряться. У цьому випадку сумна королівна – ваша дочка, а її батьки – ви з чоловіком. Мабуть, ваші відносини хвилюють дитину набагато сильніше, ніж ви думали. 

Постарайтеся з’ясувати в дитини, що могло б виправити ситуацію й порадувати царівну або як допомогти Сірому Вовкові. Але в жодному разі не треба підштовхувати дитину до відповіді, яка здається правильною вам. Переробляючи на свій розсуд казку, малюк вибере варіант, найбільш відповідний його внутрішньому стану. І це буде відповідь, яка не тільки дасть вам ключик до вирішення проблеми, але і дозволить дитині звільнитися від внутрішньої напруги. 

Будьте уважнi! Якщо дитина переписує хороший кінець казки на поганий, робить доброго героя надмірно жорстоким і мстивим або, пишучи історію, акцентує свою увагу на агресії і сценах насильства, варто звернутися до психолога. У серйозних випадках психокорекції, нехай навіть казкової, повинен займатися професіонал. 


Джерело: https://zatyshok.net.ua/8010/

Немає коментарів:

Дописати коментар

4 травня – Міжнародний день протидії булінгу

День протидії булінгу присвячений боротьбі з однією з найбільш поширених проблем, із якими доводиться зіштовхуватися учням, вчителям і батьк...