Прихильники

пʼятниця, 3 лютого 2023 р.

У світі професій. Профорієнтаційна лекція

Життя постійно ставить нас перед вибором. У дитинстві з багатьох іграшок обираємо найулюбленішу, у школі віддаємо перевагу найцікавішим, на наш погляд, предметам… Обираємо товаришів, друзів, коханих. І в основі вибору кожного з нас свої критерії, своє уявлення про добро і зло, честь і безчестя, правду і кривду.

У кожної людини є свобода вибору. Вибір існує щоденно, щохвилини. Різний за своєю серйозністю. Неоднаковий за своїми наслідками.

Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість, – одна з умов відчуття життєвої повноцінності.

Прагнення «знайти себе», стати «самим собою», індивідуальністю – неодмінна ознака юності. Своє майбутнє ми визначаємо задовго до останнього шкільного дзвінка. Обираючи професію, стараємося зважити всі «за» і «проти» того чи іншого заняття, що приваблює, «приміряти його на себе». Вибір професії – чи не найголовніший чинник того, як складеться твоє подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й реалізувати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

   Пройде зовсім небагато часу, і вам доведеться вибирати свій шлях у житті. І шлях цей почнеться з перехрестя, від якого розходяться не 3, як в казці, а 50 тисяч доріг - саме стільки зараз існує професій. І дуже важливо не помилитися у виборі шляху. Адже від цього вибору залежить дуже багато: і матеріальний достаток, і коло спілкування, і інтереси, і щастя в житті. Недарма кажуть, що, обираючи професію, людина вибирає свою долю.

Що ж таке професія?

Професія - це трудова діяльність людини, яка дає їй засоби для існування й розвитку.
Спеціальність - вид занять у межах однієї професії.
Кваліфікація - це рівень професійної майстерності.
Посада - це місце, займане людиною в організації.
         

Яку професію обрати, щоб бути в тренді?

 Перегляньте відео та дізнайтеся, які професії є затребувані сьогодні.



Мрія й реальність – як їх поєднати? Як не помилитись у виборі своєї дороги, щоб бути щасливим у праці? Спробуємо вирішити, що ж має обиратися: людина для професії чи професія для людини.

Існує 8 факторів вибору професії (за Е.А. Климовим).

Позиція старших членів сім’ї

Позиція товаришів, подруг

Позиція вчителів, шкільних педагогів

Особисті професійні плани

Здібності

Рівень домагань суспільного визнання

Інформованість

Схильності


Залежно від особливостей основного предмета праці, усі професії поділяють на п’ять типів:

1) “Людина –людина.        

2) “Людина - художній образ

3) “Людина - знакова система

4) “Людина - природа

5) “Людина - техніка

Щоб дізнатися, який тип підходить саме вам, пройдіть анкетування за покликанням https://onlinetestpad.com/ua/test/846652-ea-klimova-ddo

Для того щоб правильно обрати професію потрібно орієнтуватися в трьох речах.

По-перше, визначитися, які ваші професійні інтереси і схильності. Коротко ми назвемо їх словом "хочу".

По- друге, оцінити ваші професійно важливі якості: здоров'я, кваліфікація та здібності, які визначають, в кінцевому рахунку, вашу професійну придатність і можливості, простіше кажучи, відповісти на запитання, яке у вас "можу".

По-третє, дізнатися, які професії користуються попитом на ринку праці, які з них перспективні, за якими професіями треба готувати фахівців, тобто що суспільству "треба".

Якщо поєднати всі три компоненти, то професійний вибір буде вдалий, і віддача від такої людини в процесі її трудової діяльності становить, як показали дослідження, всі 100%. Якщо ж немає інтересу до професії, то на 85%. А якщо немає інтересу і здібностей, а є тільки окремі вміння та навички в області професійної діяльності, то корисна віддача від такої людини лише 30%.


Немає коментарів:

Дописати коментар

4 травня – Міжнародний день протидії булінгу

День протидії булінгу присвячений боротьбі з однією з найбільш поширених проблем, із якими доводиться зіштовхуватися учням, вчителям і батьк...